1 View

Sporttörténelmi bejelentést tett a kungfusok számára a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Az ötkarikás szervezet elnöksége jóváhagyta, hogy a kínai eredetű küzdősport ott lehessen a 2022-es ifjúsági olimpián, amelyet Szenegál fővárosában, Dakarban rendeznek. A wushu korábban már szerepelt a 2014-es nankingi ifjúsági olimpián, ám akkor még csak bemutató sportágkén volt jelen.

Többek között ennek jegyében rendezte meg idén is nemzetközi szemináriumát a Törökbálinti Sport Egyesület.

HaoJun Zhuo, IWUF nemzetközi bíró és wushu mester kétnapos szemináriumot tartott a TSE meghívására, a HKF támogatásával márciusban, amelyen az alaptechnikák magasabb szintű javítására, a versenyformák finomhangolására került sor. A workshopra kezdők és haladók egyaránt ellátogattak.

Varga István, a HKF elnöke interjú keretében elmondta, jelenleg a legfontosabb prioritás, hogy a magyar versenyzőket felkészítsük és bejuttassuk az ifjúsági olimpiára. „Felvesszük a kapcsolatot az Olimpiai Bizottsággal, a Nemzetközi Wushu Szövetséggel, valamint a szakállamtitkársággal. A cél, hogy minél több támogatást szerezzünk, ezáltal pedig lehetőséget biztosítsunk a versenyzőknek arra, hogy technikailag fejlődjenek, valamint részt tudjanak a kvalifikációs versenyek.” Hozzátette, több mestert is meghívnának akik technikailag tudják segíteni a fejlődést.

Herczeg András szakedző véleménye szerint, bár évtizedekre nyúlik vissza a magyarországi kungfu oktatás, tavaly érett be a munka gyümölcse. „Sajnos nincs sok igazán jó versenyző, ugyanakkor az egyesületek már felismerték, hogy hogyan kell együttműködni a kiemelt sportolókkal.”

HaoJun Zhuo számára kiemelten fontos, hogy minél több országban megossza közel 45 éves szakmai tapasztalatát. Véleménye szerint a magyar versenyzők wushu alapjai megfelelőek, melyekre építhetőek a formagyakorlatok.

A szemináriumról készült képeket ITT tekintheted meg.