//www.mytse.hu/wp-content/uploads/2019/09/DSC_9912.jpg

Sanda vagy Sanshou

A Sanda kifejezés egy kínai szó, amely pusztakezes küzdelmet jelent és része a Wushunak. A Sandanak, mint kínai szabadküzdelemnek technikai sajátosságai Wushu alapokra épülnek, és tradicionális Wushu irányzatokban gyökereznek.

A Sanda a küzdősportoknak az a vállfaja, amelyet kínai harcművészetek versenyszerűen alkalmaznak. Meghatározott és korlátozott technikai repertoárral, és kötelező védőfelszerelések használatával sportággá nyilvánított harc, küzdelem.

További információ:

Telegdy Ákos: 0620 573 3604

A többi full contact stílushoz hasonló, ütések és rúgások mellett, a fő specialitásai a dobások és a rúgások védéséből, elkapásából történő földreviteli technikák.

A kínai szabadküzdelem, mind formailag, mind szerkezetileg lényegesen eltér az egyéb szabadküzdelmi rendszerektől (kick boksz, thai boksz, tae kwon do).

Sajátos technikai készlete, versenyszabályzata, valamint a küzdelem helyszíne (nyitott emeltpást) sokoldalú és változatos küzdelmi eseményt biztosít.

A Sanda saját versenyszabályzattal rendelkezik, amely sportolók egészségének figyelembevételével állítottak össze, a kung-fu sokszínűségének megtartásával.

Sanda versenyszabályzat (angolul): www.iwuf.org/rule1.asp

A küzdelmek emeltpáston folynak, különböző kor- és súlycsoportok szerint, de akár egyedi esetekben súlycsoport nélkül is. Edzéseken nemre és korra tekintet nélkül együtt végzik a gyakorlatokat a tanulók, viszont a versenyeken külön kategóriákban indulhatnak.

A SANDA szakosztályt Balogh Péter Jiao-lian irányításával 2003-ban alapította meg egyesületünk, abból a célból, hogy a városunkban élő, kizárólag a küzdelem iránt érdeklődők is megtalálják az edzésüket és útjukat.

A szakosztály vezetését 2007 ben Lengyel Balázs Jiao-lian szakosztályvezető vette át, akinek szakmai tudása, elhivatottsága új lendületet „Tudást” hozott a csapat életébe. Az elmúlt években irányítása alatt rengeteg sikeres eredményt tudhatunk a szakosztály mögött, versenyzői állandó tagjai a Magyar és Nemzetközi versenyeknek.

A Sanda szakosztály az eltelt évek alatt számos magyar és Európa-bajnokot nevelt ki, sikeres bemutatókat és edzőtáborokat tartott, illetve vitte jó hírét városunknak nemzetközi viszonylatokban is.